Het aankooppproces in Spanje Het aankooppproces in Spanje

Het aankooppproces in Spanje

Beste Spanje liefhebber

Het aankoopproces in spanje is totaal anders dan in belgie maar ook de makelaars in Spanje werken op een totaal andere manier dan bij ons....daarom heb ik deze aankoopgids samengesteld.

Verder in deze brochure vindt U hoe een aankoop stap voor stap verloopt in Spanje...alsook heb ik 2 rekenvoorbeeldjes bijgevoegd zodat u kan nagaan wat de echte aankoopprijs is met alle kosten inbegrepen.

Tweedehandswoningen

Je kan eenzelfde woning op vele websites bij verschillende kantoren terugvinden...Dat is normaal in Spanje.

Dat komt omdat de meeste kantoren in Spanje onderling samen werken en bij de verkoop wordt de commissie dan gewoon verdeeld tussen beide kantoren.

De klant betaald dus geen euro meer en dit systeem geeft je zo de vrijheid te kiezen met welk kantoor je in zee gaat. Dat heeft ondermeer ook als voordeel dat je eigenlijk geen afspraken moet maken met verschillende kantoren om de woningen te gaan bekijken die U gevonden hebt op het net.

U maakt dus gewoon een selectie van de woningen van uw voorkeur en zendt deze lijst naar de makelaar die uw vertrouwen geniet en waarmee u in zee wilt gaan. Deze makelaar zal contact opnemen met de andere kantoren en op voorhand afspraken regelen om de desbetreffende woningen te gaan bezichtigen.

Deze manier van werken heeft ook nog andere voordelen want de afhandelingskosten kunnen aardig verschillen van kantoor tot kantoor.
Ik ken kantoren die tot 4700 euro afhandelingskosten vragen voor een appartement van 50.000 euro.Dit bovenop de aankooptax van 10% en notaris kosten !
Uitkijken is dus de boodschap en kies een kantoor dat eerlijke... lees .... spaanse ... prijzen hanteert voor de afhandeling van uw aankoop.

Jammer genoeg zijn er heel veel kantoren die profiteren van de onwetenheid en de angst van de buitenlandse koper/investeerder die een huis in Spanje wilt kopen.... en op alles en nog wat extra winst nemen onder het mom van .." je moet opletten hier in Spanje en wij kijken wel alles na ".....

Allemaal smoesjes want momenteel ( en dat is zo al enkele jaren ) kan en mag een notaris de akte niet meer ondertekenen als de volgende documenten niet voorhanden zijn :

Eigendomsbewijs ,energiecertificaat, documenten die staven dat de woning schuldvrij is op gebied van leningen, electriciteitsrekeningen, waterverbruik , Suma ( gemeente-taxen ) alsook dat er een geldig bewoonbaarheidscertificaat kan voorgelegd worden en legaliteitsattest van het kadaster ivm met eventuele illegale of nog niet geregulariseerde verbouwingen , bijgebouwtjes en/of zwembad....

Deze zaken worden allemaaal gecontroleerd door een geregistreerde advocaat en moeten voorgelegd worden de dag van het verlijden van de akte bij de notaris.

De eventuele kosten hiervan zijn volledig ten laste van de verkoper...staat er eventueel nog een rekening open de dag van de notaris dan merk jij daar als koper niets van maar wordt het verschuldigd bedrag van de openstaande rekening in vermindering gebracht van het bedrag dat de koper ontvangt.....maar in principe is dit alles op voorhand al uitgeklaard en vereffend...behalve soms als er heel weinig tijd is tussen het tekenen van de verkooopsovereenkomst en dag van de notaris......

Besluit : de koper is in Spanje nu wel degelijk beschermd...maar je moet wel een "geregistreerde" advocaat onder de arm nemen die dit alles controleert en de nodige documenten aan de notaris overhandigt ....

Deze advocaat zorgt ook voor de auomatische omschakeling van alle energietellers op de naam van de nieuwe eigenaars...en in geval van nieuwbouw zorgt de advocaat voor het openen/plaatsen van de nieuwe energietellers want de show- en opgeleverde woningen zijn aangesloten op de tellers van de aannemer.

De verkoopsprijs ( vraagprijs ) op de webpagina's is steeds met de commisie van het kantoor inbegrepen en dit zowel voor de tweedehandswoningen als de nieuwbouw projecten ( appartementen,woningen,villas)

Bij tweedehandswoningen kan je ( raad ik altijd aan ) natuurljk altijd een bod uitbrengen...alles hangt af van de verkopende partij natuurlijk waar men uitkomt...maar wie niet waagt niet wint...een goede makelaar zal je steeds helpen om het onderste uit de kan te halen.

NIEUWBOUW Woningen

Elk immokantoor kan U een woning van eendert welke aannemer verkopen ....

De makelaar speelt dus eigenlijk gewoon tussenpersoon.

Het komt er op aan om met een makelaar in zee te gaan die je de beste voorwaarden kan bezorgen !

Opgepast hier zijn de prijzen op de websites zo goed als altijd prijzen...." vanaf "....

ttz meestal zijn er vele opties extra te betalen : de verlichtingspakketten , keuken toestellen , douche schermen ,zwembad ,zonneschermen,meubelen, soms kelder , soms dakterras...enz....

Downloaden Aankoopgids Spanje download WhatsApp